Kunut duaları vitir namazının (yatsı namazından sonra kılınan) son rekatında rükuya gitmeden önce tekbir alınarak yapılan duanın adıdır. Kunut duaları Hanefi mezhebine göre Vitir namazında okunur, Şafiiler ilaveten sabah namazında da okurlar. Bunlar Hadisle sabit sayılmışlardır.
âllahûmme innâ nesteìnûke ve nesteğfiruke ve nestehdik ve nû-minûbike ve netûbû ileyk ve netevekkelû àleyk ve nûṡni àleykel ẖayra kûllehû neşkûruke ve lâ nekfûruk ve nâẖleù ve netrukû mey yefcûruk
âllahûmme iyyâke ne’bûdû ve leke nûs̱alli ve nescûd ve ileyke nes’à ve neḣfid nercû raḣmeteke ve neẖşâ àżâbek inne àżâbeke bilkûffâri mûlḣiḵ
Allahım senden yardım ister günahlarımızı bağışlamanı diler, hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe eder ve sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilip seni överiz ve sana şükrederiz. Nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar edenleri ve sana karşı geleni bırakırız.
Allah’ım biz yalnız sana ibadet eder, namazı ancak Sen’in için kılarız ve sana secde ederiz. Yalnız sana kulluk için çalışır ve yalnız sana koşarız. Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. Rahmetini isteriz. Azabından korkarız, şüphesiz Sen’in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.
Vitir namazının 3. rekâtında Fatiha suresi ve zammı sure okunduktan sonra tekbir alarak (Allahü Ekber) eller kaldırılır ve tekrar bağlanır ve kunut duaları okunur okunduktan sonra normal rüku ve secdeler yapılır. İmam-ı A’zam’a göre Vitir namazında tekbir (kunut tekbiri) almak vaciptir.
Kunut duaları okunmadan önce tekbir almak gerekir. Kunut tekbirinden önce okunanlar Kuran’dan okunduğu için birbirinden ayrılması gerekir. Kunut duaları Kur’an’dan olmadığı için elleri salmak gerekir. Kunut duaları Hz.Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve sellem) Efendimizden rivayet edilen birer duadır. Kunut tekbirinin eller kaldırılıp sesli olarak alınmasının gerekliliği sağır ve kör gibi özürlü kimselere tekbir alındığını bildirmek içindir.
Kunut dualarının namazda okunması konusunda bazı rivayetler mevcuttur. Rivayetlere göre uygulamalar bu şekildedir.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 442). Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî mezhebine mensup imamın arkasında sabah namazı kılan Hanefî bir kimse, dilerse kunût duasına katılır, dilerse sessizce bekler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 32,33).
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92). Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunût duasını okumadan rükûya giderse, bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar. Ancak bu kişi, rükûdan kalktıktan sonra kunut duasını okursa, sonrasında tekrar rükû yapmadan secdeye gider ve yine namazın sonunda sehiv secdesi yapar (Kâsânî, Bedâî’, I, 274; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 141).
Ayetel Kürsi Okunuşu ve Anlamı ve Arapça, Türkçe ve meal şeklinde hazırladığımız Ayetel Kürsi Felak Nas videolarımızı Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir
© 2008 - 2024 Ferdi Korkmaz (eski adıyla kuransitesi.com) kişisel blog sitesidir. Tüm Hakları Saklıdır.